★ Wolnej encyklopedii. Czy wiesz? strona 294




                                               

Grzyby marynowane

Grzyby – danie z grzybów zrobiła, a potem zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, typowe dla kuchni polskiej. Im służyć jako dodatek, są również częścią sosu tatarskiego.

                                               

Grzyby suszone

Suszone grzyby-produkt spożywczy z suszonych grzybów leśnych lub uprawianych jest dozwolone użyć, nie wszystkie jadalne grzyby nadają się do suszenia. Są składnikiem wielu potraw kuchni polskiej i innych kuchni świata. Ustawodawstwo w zakresie ja ...

                                               

Inka (napój)

Inka – Polska kawy z cykorii odbywa się od 1971 roku w Skawinie. Technologia produkcji została opracowana przez polskich naukowców. Producent kawa Inka grać. Składniki: jęczmień, żyto, cykoria, palone ziarna – 78%. Inka, zawiera kofeinę. Inka jes ...

                                               

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku – jeden ze sposobów, aby wprowadzić jajka na miękko. Według danych polskich podręcznikach dla gastronomii, ciepłych, gotowanych na miękko jajka, wybierany jest z łupin w białym filiżanki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Na wierzc ...

                                               

Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa

Jak gotować: praktyczny przewodnik kulinarne – książka kucharska autorstwa Disslowej Mary, wydany w 1931 roku przez wydawnictwo Federacji R. Wagnera w Poznaniu. Drugie wydanie ukazało się w 1938 roku. Po pojawieniu się wojny wznowić w Paryż, Nory ...

                                               

Jeżynówka

Jeżynówka - nalewka z owoców jeżyny na bordowy. Istnieje wiele przepisów, najprostszym sposobem osiągnięcia tego celu zalania owoców z alkoholem, tak, że są one bardziej dokładnie przykrywał w ciągu 3-4 tygodni. Po upływie tego czasu przelewa w M ...

                                               

Kajmak

Kajmak – danie kuchni polskiej, bardzo słodki, gęsty, lepki, twardniejąca za ciężar czasie wystąpił podczas gotowania mleka lub śmietany z cukrem. Jest jeszcze jeden sposób, aby uzyskać kajmaku gotować 3-4 godziny banki słodzonym mlekiem ujawniłe ...

                                               

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem-to tradycyjne polskie jedzenie stosowany często podczas wigilii. Główne składniki: groch, kapustę i przyprawy. W Polsce nazywają ciupka z grochem.

                                               

Kapuśniak

Zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej i warzywa, często zupa z wędzonego boczku lub żeberek. Znany w polskiej akademii górniczo – kwaśnica, słowacki kapustnica, ukraiński капусняк. Na Pomorzu wznosi się i sposobów gotowania kapusty, tj. szarpak ...

                                               

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku karp w zalewie słodko, postna tradycyjne danie żydów polskich, która stała się jednym z kanonicznych polskie świąteczne potrawy.

                                               

Karpatka

Карпатка – cukierniczy produkt w postaci dwóch blatów przełożonych ciasta Russell krem półtłustym borówki lub zwykły budyń. Według podręczników w zakładach żywienia zbiorowego dolny blat z kruchego ciasta, a górna z ciastem umieścić. Podobnie def ...

                                               

Kaszanka

Kaszanka – produkt mięsny z zbóż i krew i podroby: wątroba, płuca, języki, skórki wieprzowe, tłuszcz, również popularne dania kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. W Polsce krupnioki śląskie otrzymał w czerwcu 2016 europejski certyfikat z ...

                                               

Kiszka szwedzka

Jelit Czeska – kiełbaski, ziemniaki, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic walczą. Jelit Szwedzka został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi w dniu 6 marca 2012 roku. Powoli są realizowane tylko na ...

                                               

Klaret

Klaret – słodki napój, znany jeszcze w Średniowiecznej Europie i tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowuje się z młodych lub skwaśniałego wina, do którego zostały dodane różne przyprawy, imbir, gałka muszkatałowa, goździki i miód. Od XVI wieku je ...

                                               

Klops

Krokiety – wyroby garmażeryjny, gorąca z masy рубленного mięsa, które w zależności od metody produkcji dzieli się na polskie dania kotlety, pieczone lub nadziewane. Zazwyczaj kształtuje się w kulistą formę, masa mięsa mielonego z dodatkiem innych ...

                                               

Kluski (potrawa)

Pierogi – grupy definicja grupy mącznych potraw, często z ziemniakami i jajkami. Często widuje się w daniach kuchni polskiej i w kuchniach innych krajów, zazwyczaj jako dodatek do dań mięsnych i zup.

                                               

Knedle

Pierogi - potrawa mączna, zapożyczone z obszaru języka niemieckiego, bardzo popularny w Polsce, a także. Ma postać kulek z ciasta, nadziewane mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwek. W Niemczech jest używany farsz z mięsa ze sz ...

                                               

Knedle tyrolskie

Tyrolskie knedle oryg. nazwa Тиролер Knelyami również pierogi bułczane – typowy przysmak dla dania austriacko-Bawarskim i frankońskiej. Podstawowe składniki do gotowania Tyrolskiego pierogi są czerstwe bułki kajzerki, smalec, mleko, jaja, kiełbas ...

                                               

Knysza

Knysza – rodzaj niezdrowej żywności, obficie wypełnione różnymi dodatkami, chleb. Połowa trochę puste w środku bułeczki drożdży podłoża, może być poinformowany podgrillowanej, obficie wypełnione różnymi dodatkami, takie jak surowe warzywa, szynka ...

                                               

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców-tradycyjny polski napój alkoholowy, przygotowane z gotowanych suszonych owoców. Początkowo wprowadzony w zimie na obiad serwuje na obiad w boże Narodzenie. Najczęściej do jego przygotowania używa śliwki, gruszki, jabłka, ...

                                               

Kopytka

Pierogi – to grupa potraw mącznych. Wytwarza się z następujących elementów: Sól. (Salt) Ziemniaki. (Potatoes) Ziemniaczanej mąki lub mąki pszennej. Jaja. (Eggs) Przyprawy. (Spices) Przetarg, a następnie starte ziemniaki należy wymieszać z resztą ...

                                               

Kotlet

Kotlet – danie, często mięso, smażone zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowane z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa lub ryby i ziemniaki, warzywa, soja, ...

                                               

Kotlet de volaille

KOTLET de pieczonego kurczaka – kurczak panierowany w jajku i bułce tartej, smażone w głębokim oleju, z uszka roztłuczonej nadziewanej olej i przyprawy. Oryginalny de pieczona pierś powinna mieć w środku tylko koperkiem i masłem lub masłem, herba ...

                                               

Kotlet mielony

Pieczeń na południu Polski nazwał sznyclem to najczęściej danie z mielonego surowca obroże wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i bułkę tartą. Masa ziemniaków uzupełnia do smaku solą i pieprzem i, jeśli to konieczne, poprzez dodanie usmażonej os ...

                                               

Kotlet rzymski

Rzymski sznycel – pieczony w panierce ser żółty. Danie zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, np. oleju roślinnego. Większość burgery, przygotowywane romans z Gouda lub równoważny. Gruby kawałek sera przed smażeniem obtacza ...

                                               

Kotlet schabowy

Kotlety w panierce wieprzowina przypomina kotlet. Jest to jeden z najbardziej tradycyjnych i popularnych dań kuchni polskiej. Historia polskiej kotletów schabowych są zakorzenione w xix wieku. Stek przepis jest w książce Лучина Ćwierczakiewiczowe ...

                                               

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane – kotlety przygotowane z ciasta, której głównym składnikiem jest ziemniak. Może zawierać różne dodatki. To danie typowo polskiej kuchni, na przykład, w wersji z serem twarogowym i majeranek popularny w Karpatach.

                                               

Krokiet (potrawa)

Krokiet – Pieczone naleśniki z nadzieniem. Do produkcji granulatu, należy wykonać wrzutka. Najprostszym, farsz można zrobić z posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej brązowy-olej posiekaną cebulę, przyprawionej pieprzem. Inne rodzaje m ...

                                               

Krówki

Śliwki – styl: polskie słodycze, produkty mleczne, cukierki z miękkim nadzieniem ciągliwym. Konsystencja czekolady strumieni od czasu przechowywania, po zakończeniu budowy. Śliwki odbywa się w całej objętości, a z upływem czasu w wyniku krystaliz ...

                                               

Krupnik (napój alkoholowy)

Krupnik – słodki likier z sosem miodowo-korzenny smak, przygotowuje się na bazie staropolskiej receptury z XVII wieku. Tradycyjny krupnik z miodu, przypraw i naturalnych, aromatycznych ziół. W powojennej Polsce, odbywa się kosztem przedsiębiorstw ...

                                               

Kulebiak

Pie – danie kuchni rosyjskiej, duże, pieczone pierogi w postaci szerokiego, niskiego cylindra wykonane drożdżowego lub półkruchego, nadzianego nadziewane mięsnym lub warzywnym. Bez względu na słowiańskie pochodzenie tej specjalności, uważa się, ż ...

                                               

Kutia

Кутья-tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i polskiej wcześniej zmarginalizowana. Obecnie na Białostocczyźnie, lublinieбыл, w przygranicznych powiatów z województwa Podkarpackiego i Kresowian i ich potomków w ...

                                               

Lane ciasto

Lane ciasto – dodatek do zupy, mleko, sok pomidorowy lub bulion zamiast makaronu lub ryżu. Składniki zawarte w niego: jajko, mąka, woda lub mleko, trochę soli. Wszystko dobrze wymieszać. Konsystencja powinna być gęsta, ale jednocześnie pozwalać s ...

                                               

Legumina

Legumina-to nazwa popularnego deseru. Obejmują one słodkie produkty, jak zwykle, mąki lub jaj, podawana po głównym posiłku. Jeszcze przed ii wojną światową leguminy stosowane w Polsce, w rzeczywistości, tylko na deser, ale w trudny okres gospodar ...

                                               

Łuplanyki

Łuplanyki - poinformował popularne orientalne dania z ziemniaków. Charakteryzuje się dwustopniowym procesem gotowania. Po pierwsze, ziemniaki gotowane w tak zwanej "mundurkach", po ugotowaniu obrane i pokrojone w plasterki, napełnioną boczkiem i ...

                                               

Makowiec (ciasto)

Makowiec ciasto wielowarstwowe z masą nasion ziemią mak, cukier i orzechy. Piec to często przyjmuje formę: Podłużna, zrobił jej spirala ciasto filmowego w postaci tak zwanych strucla z makiem, pierogi z ciasta, nie odejdzie-testu, co najmniej pół ...

                                               

Mazurek (ciasto)

Mazurek – tradycyjne, niski, słodkie ciasto kuchni polskiej. Mazurek piecze się w okresie wielkanocy. Zebrał je z każdego rodzaju testu. Często składają się z dwóch warstw ciasta różnego rodzaju. Najbardziej charakterystyczne mazurków podejść z u ...

                                               

Mąka gryczana

Ma ciemno-brązowy kolor, co sprawia, że nadaje się do wypiekom ciemny kolor. Kasza gryczana mąka zawiera witaminy z grupy b i antyoksydanty. Nie zawiera gluten. W misce pozostawia smak, jakość gryczanej kaszy.

                                               

Michałki (cukierki)

Dla ciekawostki – cukierki produkowane są różne zakłady wyrobów cukierniczych w Polsce. Cukierki mają kształt prostokąta, wypełniony Orzech-kakaowym nadzieniem, z drobnymi, ostrymi odłamkami orzeszki ziemne na bazie czekolady. Aż słoiki 1989 prod ...

                                               

Miód pitny

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy, otrzymywany w wyniku fermentacji brzeczki miodu, najczęściej wapna. Jest produkowany i używany od czasów Średniowiecza, w szczególności w Polsce i na Litwie. Od 2008 roku. Polskie miody procedury zarejes ...

                                               

Mizeria

Mizeria-to sałatka z zielonych ogórków. Najczęściej dzieje się tak z cebulą i śmietaną, kefiru, jogurtu lub kwaśnego mleka, chociaż, jak zwykle, w wersji z olejem i pieprzem lub sokiem z cytryny i cukrem. W mizerii dodawane są: pomidory, koperek, ...

                                               

Napoleonka

Napoleonka – w Polsce, ciasto, składający się z dwóch części z ciasta francuskiego, odłożyć, bita śmietana, krem, budyń lub beżowym, z reguły, posypać cukrem pudrem. Istnieje również przybierane kremu lub pokryte lukrem.

                                               

Obermus

Obermus – słodki tradycyjny polski deser opiera się na zużytych oleju migdałowego z dodatkiem wina i cynamonu. Wszystkie wypiekana w małe foremki. Danie po raz pierwszy wspomina się w zbiorze Ferculorum. Główne składniki: migdały, cukier, białe w ...

                                               

Orzechówka (napój alkoholowy)

Orzechówka - nalewka na niedojrzałe owoce orzecha włoskiego, używany w medycynie ludowej do celów leczniczych. Jak i inne owocowe likiery powinny być gotowe w okresie letnim, kiedy niedojrzałe orzechy włoskie są jeszcze na tyle miękkie, że można ...

                                               

Pampuchy

Pampuchy, kluski parowe, parzaki, parowańce, statki, zatoki) – w polskiej kuchni, pączki z ciasta, gotowane na parze. Smażone pierogi ma kulisty kształt, płaskie dno, konsystencja elastyczna, bujna i miękka. Bułki na parze i podawane w ciepłe, sł ...

                                               

Pascha (potrawa)

Wielkanoc-to tradycyjne danie wielkanocne pochodzenia północno-rosyjskiej, przygotowywane z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, często z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, a także produktów. Zazwyczaj bardzo słodkie, zwykle p ...

                                               

Pasztecik szczeciński

Patty-sicinski – swego rodzaju smażony placek ciasto mieszaniny nadziewanego pochodzenia lub jarskimi, danie typowo włosia. Nadzienie najczęściej wieprzowinę, związane z fasolą, kapustą z grzybami lub serem i grzybami. W czasie Polskiej Rzeczypos ...

                                               

Pazibroda

Pazibroda lub parzybroda – wiejskich powiatu danie typowe dla Polski, mówią: święty człowiek z powiatu skarżyskiego i terenów wokół Radom. Utłuczonych przygotowywane z gotowanych ziemniaków, miesza się z gotowaną kapustą, boczkiem omaszczonych ni ...

                                               

Pączek

Pączek w polskiej kuchni, wyrób cukierniczy w postaci ciasta ciasto jest wykonany w formie lekko spłaszczone, który mieści się w dłoni kulkę i smażone w głębokim tłuszczu na kolor ciemnego złota, lub świeże w wysokiej temperaturze, kolor jasno-zł ...

                                               

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki − proste ziemniaczki, popularne w Europie Środkowej. Przygotowany przez ugotowanie i mączystych ziemniaków. Danie było napisane w najstarszej polskiej książce kucharskiej – zbioru ferculorum 1682 Stanisława Czernieckiego. Kucharz księci ...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie